Lai baudītu aromātisku un garšīgu kafijas dzērienu ir nepieciešama labas kvalitātes kafija, taču tā ir tikai puse no panākumiem. Otra puse ir kafijas pagatavošana jeb kafijas recepte pēc kā tā tiek pagatavota.

Viens no populārākajiem kafijas pagatavošanas veidiem ir maltas kafijas apliešana krūzē, tomēr kafiju var pagatavot arī citos veidos, piemēram turkā, French preskannā, espresso kafijas automātā, u.c. Turpinājumā apskatīsim divas populārākās kafijas receptes jeb kafijas pagatavošanas veidus.

Kafijas recepte kafijas pagatavošanai French preskannā:

  1. Kafijas pupiņas (16g) tiek rupji samaltas (maizes drupaču biezumā) VAI izmantosim 2 ēdamkarotes iepriekš sagatavotas, rupji maltas kafijas. Rupjā maluma kafija nepieciešama, lai kafijas biezumi neizkļūtu caur French preskannas sietu;
  2. Uzvāra 300 ml karsta ūdens līdz vārīšanās temperatūrai un ļauj tam atdzist 30 sekundes. Ūdens temperatūrai jābūt no 90 līdz 95 grādiem pēc Celsija;
  3. Piepilda ceturto daļu French preskannas ar karsto ūdeni un nospiež sietu līdz lejai. Sasilda French presskannu, vienmērīgi saskalinot karsto ūdeni aptuveni 10 sekundes. Tad izceļ sietu no French presskannas un izlej karsto ūdeni;
  4. Ieber French preskannā samalto kafiju, lēnām un vienmērīgi aplej to ar pusi no atlikušā karstā ūdens jeb 110 ml. Nogaida 30 sekundes, kuru laikā kafijai ļauj nedaudz "ievilkties” un veidot stingru kafijas biezumu "garozu";
  5. Pēc "ievilkšanās" pāris reizes kafiju viegli samaisa un pievieno atlikušo karsto ūdeni (110 ml). French preskannai uzliek sietu, bet to NENOSPIEŽ, un atļauj kafijai "ievilkties" vēl 3 minūtes. Viss kafijas pagatavošanas process aizņem aptuveni 4 līdz 5 minūtes; Nobeigumā lēnām, līdz galam nospiež French preskannas sietu un kafiju uzreiz salej krūzītēs.

Ja kafija ilgi tiks uzglabāta French preskannā, tad tā var kļūt rūgta.

Kafijas recepte kafijas pagatavošanai “Turkā” jeb turku kafija:

  1. Kafijas pagatavošanai nepieciešama smalki samalta kafija (miltu konsistencē), cukurs un ūdens.
  2. Sastāvdaļas tiek ievietotas (tieši tādā secībā) mazā misiņa krūzē ar garu rokturi, kuru sauc par “IBRIG” jeb “TURKU”. Jums jālieto 2 līdzenas tējkarotes kafijas uz katru vienu tasīti un jāpievieno 1 tējkarote cukura uz katru karotīti kafijas.
  3. Kad uzlējums sāk vārīties, to noņem no liesmas uz pāris sekundēm. (Kad tas sāk vārīties, tad šķidrums sāk “celties” pa IBRIGA kakliņu uz augšu, tādēļ pārliecinieties, ka neesat to piepildījis līdz malām. Kafijai pavisam jāuzvārās trīs reizes, pirms tā tiek pasniegta, tāpēc atkārtojiet šo procesu 3 reizes)

Tradicionāli, TURKU kafijai tiek pievienots kardamons. To Jūs variet nopirkt jebkurā pārtikas veikalā un samalt pats (Rekomendējam lietot vienu kardamona sēklu uz katru kafijas tasīti.)

Vērts zināt, ka kafijai ir tendence kļūt rūgtai, ja to aplej ar verdošu ūdeni, nekavējoties pēc ūdens uzvārīšanās. Noteikti jāatzīmē, ka neatkarīgi no kafijas pagatavošanas veida, lai saņemtu pilnu kafijas aromāta un garšas buķeti, rekomendējams kafijas pupiņas samalt īsi pirms to pagatavošanas karstajā dzērienā (svaigi maltas kafijas aromāts saglabājas pirmās 15 līdz 20 minūtes, līdz tas sāk izgarot gaisā).

Lai Jums izdodas, ikdienā vai svētkos, izmēģināt piedāvātās kafijas receptes - kafijas pagatavošanas veidus, lai tie Jums palīdz atklāt kafijas aromātu un kafijas dzēriena burvību!

SIA PIE CĒZARA kafijas veikalā iegādāto kafiju Jums arī samalsim atkarībā no kafijas pagatavošanas veida.