Pasaulē eksistē dažādi kafijas veidi jeb kafijas dzērienu veidi, kuru pagatavošanā tiek izmantotas dažādas kafijas šķirnes. Vispopulārākie kafijas veidi ir melna kafija, turku kafija, mokko, latte, latte macchiato, cappuccino, espresso, ristretto, u.tml., Šo dzērienu pagatavošanā parasti tiek izmantotas divas visizplatītākās kafijas šķirnes – arabika un robusta. Tradicionāli arabikai piemīt izteikta garša, īpašs, spilgts aromātiskums, sabalansēta stipruma pakāpe, bez skābuma pēcgaršas, tāpēc šo kafijas šķirni tik ļoti iecienījuši īsti gardēži.

Populārākās kafijas pupiņu šķirnes

Arabika – kokveida daudzgadīgs mūžzaļš augs, kas pieder tai pašai dzimtei, kā dārza gardēnija. Vairāk nekā 75-80% no pasaules plantācijām sastāda arabika kafijas šķirnes augi. Arabika kafijas koku audzēšana ir salīdzinoši sarežģīta, jo tiem patīk grūti pieejami, kalnaini apvidi, kas apgrūtina to audzēšanu, kopšanu un kafijas augļu novākšanu. Arabika kafija satur mazāk kofeīnu. Tā ir mazāk rūgta un izceļas ar maigu, bet izteiktu aromātu un pilnīgāku garšu. Gan smalkās garšas, gan īpašo audzēšanas apstākļu dēļ par Arabika kafiju tiek maksāta visaugstākā cena pasaulē.

Robusta pupiņas satur divas reizes vairāk kofeīna, nekā arabika. Kafijas dzērienu, kas pagatavoti no Robusta kafijas pupiņām, īpatnība ir rūgtums vai skābenums, kam piemīt nedaudz asa pēcgarša, tāpēc daudzu gardēžu vidū šis kafijas veids nav guvis piekrišanu. Taču izmantojot Robusta kafijas šķirnes pupiņas tiek gatavoti ne tikai dažādi kafijas dzērienu veidi, bet tās tiek izmantotas arī dažādu kafijas maisījumu sastāva papildināšanā, lai pagatavotajiem kafijas dzērieniem, it sevišķi tiem, kas paredzēti lietošanai ar pienu, piešķirtu nedaudz rūgtenu pēcgaršu.

Arabika pupiņu kafijas veidi atkarībā no audzēšanas reģiona

Uzņēmumā PIE CĒZARA ir pieejamas daudzas, izcilas arabika kafijas šķirnes. Tās tiek audzētas dažādos klimatiskajos reģionos, dažādās pasaules plantācijās. Atkarībā no augšanas apstākļiem, kafijas dzērieniem, kas pagatavoti no šīm kafijas pupiņām, būtiski atšķiras arī to garšas un aromāta īpašības.

  • Kafijas cienītāju vidū neticami populāra ir Kostarikas kafija. Kafijas plantācijas koncentrējas apkārt galvaspilsētai Sanhosē, kā arī nelielajās provincēs Tres-rios, Alahuela un Eredija. Kafijas pupiņas, kas ievāktas Kostarikas plantācijās atšķiras ar lieliski sabalansētu garšas buķeti, viegli skābenu pēcgaršu un īpatnēju augļu aromātu. Interesanti, ka pirmie kafijas augi Kostarikā tika ievesti 1772. gadā - to izdarīja pazīstamais ceļotājs no Spānijas – Navarro, kurš atveda pupiņas no Kubas.
  • Havaju salu kafija, kas augusi kafijas plantācijās kalnu Hualalai un Mauna-Loa nogāzēs ir viena no smalkākajām kafijas šķirnēm pasaulē. Havaju salās ir ideāls klimats kafijas pupiņu audzēšanai, jo, atrodoties okeāna vidū starp tā straumēm, kalnos blakus ekvatoram, kafijas pupiņu augsne tiek nodrošināta ar labvēlīgu klimatu un nemainīgu temperatūru. Savukārt vulkāniskā augsne nodrošina pareizo skābumu. Havaju salu plantācijās iegūtās kafijas pupiņas ir ar viszemāko skābumu pasaulē. Salīdzinoši nelielā gatavo kafijas augļu raža ierobežoto plantāciju apjoma dēļ ir radījusi ne tikai augstu pieprasījumu pēc šīm kafijas pupiņām, bet arī augstu cenu pasaules kafijas tirgū. Kafijas dzērieni, kas gatavoti no Havaju salu kafijas pupiņām ir izteikti aromātiski, ar maigu nedaudz riekstainu pēcgaršu. Kafijas dzērieni no Havaju salu kafijas pupiņām ir ļoti iecienīti kafijmīļu vidū, dēļ sava īpašā līdzsvarotā aromāta un garšas buķetes. Pēc tradicionālajām grauzdēšanas metodēm Havaju salu kafija tiek grauzdēta līdz vidējai grauzdējuma pakāpei, līdz ar to kafija ne tikai tiek rekomendēta, bet arī kafijas gardēžu vidū lietota arī kā pēcpusdienas kafija, tieši tāpat kā kafija bez kofeīna.
  • Sumatras kafija tiek piedāvāta divu šķirņu veidā – Siaņ un Mandheling. Siaņ šķirnes kafijas pupiņas tiek audzētas Lintuņ rajonā, netālu no Tobas ezera. Siaņ ir vidēja izmēra kafijas pupiņas, dzērieniem no Siaņ kafijas šķirnes kafijas pupiņām piemīt izteikta stipruma pakāpe, salīdzinoši zems skābuma līmenis, aromātiskums. Mandheling kafijas šķirne izceļas ar izteikti lielām kafijas pupiņām, kas augušas īpaši ēnainos apstākļos, mitrā vidē. Tāpēc kafijas dzērieniem, kas pagatavoti no Sumatras kafijas pupiņām piemīt izteikts, spēcīgs aromāts, bagātīga konsistence ar nedaudz sīrupainu tumšās šokolādes pēcgaršu.

Pārsteidzoši, ka katrai no minētajām kafijas šķirnēm, kā arī tām, kuras netika minētas šajā rakstā, ir savi cienītāji, kas kā īsti gardēži spēj ne tikai novērtēt konkrēto kafijas pupiņu garšas un aromāta specifiskās īpašības, bet arī pēc kafijas pupiņu izskata noteikt kafijas šķirni un arī plantāciju, kur pupiņas tikušas audzēts, tāpat arī kafijas gardēži spēj noteikt kādas garšas nianses atklāsies pagatavojamajā kafijas dzērienā.